skip to Main Content

Vinarija Bodren sinonim je za vrhunske vinske predikate. Vinarija je prostrla svoje vinograde u regiji apsolutnih ekoloških atributa, na odmorenim obroncima pitomog Hrvatskog Zagorja. Zahvaljujući vlasniku vinarije gospodinu Borisu Drenškom, ova mala, dvorcima bogata regija, uspješno je oživjela svoju stoljetnu plemenitašku, hedonističku tradiciju. Prepoznavši u rodnom Zagorju mikroklimatski potencijal koji jamči visoke kiseline u grožđu, često isticane kao nedostatak suhih vina te regije, umješni ga je vinogradar iskoristio kao prednost za proizvodnju predikata u kojima kiselina razbija slatkoću i smanjuje dojam težine, a vina čini svježim i dopadljivim. Slučajan susret s predikatima prerastao je u veliku ljubav prema ekološki najprihvatljivijim vinima, i danas predstavlja bogato desetogodišnje iskustvo. Pojavljivanje na tržištu, gospodin Drenški započeo je stidljivo, no potvrda njegove vizije i neosporne kvalitete već je nakon prve berbe stigla sa svih svjetskih ocjenjivanja.

Uz brojna međunarodna priznanja i zlatne medalje na tuzemnim i inozemnim ocjenjivanjima i kušanjima, samo u posljednjih pet godina vinarija Bodren može se pohvaliti sa šest zlatnih medalja, osam srebrnih i šest brončanih medalja s Decanter World Wine Awards u Londonu, jednog od najprestižnijih svjetskih natjecanja proizvođača vina, dok je 2011. godine ledeno vino Bodren 2009 osvojilo DWWA Regional Trophy i uvršteno je u Top 10 slatkih vina. Najnovije priznanje za kvalitetu naših ledenih vina pristiglo je s vodećega svjetskog ocjenjivanja International Wine Challenge 2014 – Bodren ledeno vino 2011 nagređeno je zlatnom medaljom, Pinot bijeli ledeno vino 2012 srebrnom, a Chardonnay izborna berba prosušenih bobica 2010 brončanom medaljom.

Ograničene količine predikatnih vina, dobivene isključivo od preporučenih sorti grožđa, zbog posebnih se uvjeta dozrijevanja te načina berbe i prerade, odlikuju iznimnom kakvoćom. Bodrenove izborne berbe prosušenih bobica i ledena vina krasi koncentrirana skladna aroma, slična onoj livadnog meda, s notom plemenite plijesni koji joj daje dodatnu težinu, dok niski sadržaj alkohola ove predikate svrstava u vina gotovo „medicinske kategorije“ s izravnim utjecajem na dobru kondiciju i dugovječnost.

Kako hedonizma nikada dovoljno, 2012. godine vinarija Bodren je prošila vinogradarske površine na ukupno 30000 trsova. Uz postojeće sorte bijelog i sivog pinota, chardonnaya, rajnskog rizlinga, sauvignona bijelog, rizvanca i traminca, posađeni su novi nasadi žutog muškata i sauvignona bijelog. Vizija vinarije Bodren jest proširiti nasade i povećati proizvodnju, no istodobno ostati vjerna autentičnom, tradicionalnom načinu uzgoja, berbe i proizvodnje predikata, te nastaviti s naporima usmjerenima k daljnjem poboljšanju kvalitete i održavanju najviših standarda proizvodnje predikata. Stil vina kojemu se teži, onaj je ledenog vina Bodren 2009 – svježeg i dopadljivog predikatnog vina u kojem je živahnost kiselina pomno izbalansirana sa slatkoćom, uz skladnost aroma i bogatstvo okusa, niskog sadržaja alkohola i visokog ostatka sladora.

Back To Top